img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

13-2-2019 16:20

Het zwarte verleden van het witte stadje Thorn

Thorn - Niet veel mensen weten dat het witte stadje Thorn een zwart verleden heeft. Thorn telde namelijk na de Tweede Wereldoorlog procentueel de meeste mijnwerkers ten noorden van de Maas. In 1960 was maar liefst bijna 27% van de mannelijke beroepsbevolking uit Thorn werkzaam in het steenkolenbekken van Zuid-Limburg. Met de bussen van Rulkens pendelden de Thornse koempels vooral naar de Mauritsmijn in Geleen. Een glimp van dit roemrijke mijnverleden is nog terug te vinden aan de Ittervoorterweg. Op de driepunt met Casino en het Lindepad staat daar al sinds 1951 een sculptuur van Sint Barbara, patrones van de mijnwerkers. 

Het beeld is een ontwerp van de priester-kunstenaar Jean Adams en werd uitgevoerd door de beeldhouwer Joep Thissen.

Sint Barbara is een beschermheilige met een drukke agenda, want niet alleen mijnwerkers, maar ook artilleristen, tunnelbouwers, infanteristen, telegrafisten, genisten, ingenieurs, brandweerlieden, architecten, boeren, dakdekkers, metselaars, bouwvakkers, klokkengieters, metaalgieters, smeden, steenhouwers, beiaardiers, koks, hoedenmakers, slagers, gevangenen, meisjes, stervenden, torens, vestingen, geologen, explosievenruimers en -mocht er nog tijd over zijn- de inwoners van Culemborg en Vreeswijk doen een beroep op haar voorspraak.

Geboren in Nicomedië (de huidige Turkse stad Izmit) werd zij door haar vader opgesloten in een toren om haar te beschermen tegen al te opdringerige aanbidders. Haar volharding in het christelijke geloof wekte de razernij op van haar heidense vader, die haar met een zwaard onthoofdde. Op datzelfde ogenblik werd hij dodelijk getroffen door een bliksemschicht.

Toen in het 17de -eeuwse Europa in de mijnbouw springstoffen hun intrede deden, dachten de mijnwerkers bij de lichtflitsen aan het heiligenverhaal van Sint Barbara en werd zij tot beschermvrouwe verheven. Het is de ironie van de geschiedenis dat bij de verbleking van haar aureool, in 1969 werd zij van de heiligenkalender gegooid, de eerste mijnen in Zuid-Limburg werden gesloten. 

Op zaterdag 16 maart 2019 houdt Historisch Reisgenootschap Cliotravel een Koempeltocht naar Zuid-Limburg. Opstappen om 7.45 uur bij het Barbarabeeld in Thorn. Voor meer informatie, zie www.cliotravel.nl of bel 06-19675394.

Tekst en foto's Leon Moonen
 

Wellicht interessant