Heppeneert (B) - Zelden is de terugtocht van het Belgische leger in de Eerste Wereldoorlog zo bizar samengevat als op het gedenkbord in de bedevaartkapel van Heppeneert bij Maaseik, net over de Belgische grens. Het koperen schild in de kapel herdenkt de drie gesneuvelde soldaten - Louis Peyman, Joseph Schroyen en Nicolas Giesen - van het bedevaartsoord en laat aan de plekken waar ze zijn omgekomen, zien hoe deze afmars is verlopen.
Onze eerste held Louis Peyman is gesneuveld op 7 augustus 1918, drie dagen na de Duitse inval, bij Fleron; één van de forten rondom Luik. De fortengordel van Luik werd geacht de Duitse opmars tegen te houden, maar bleek uiteindelijk niet bestand tegen het Duitse kanon "Dikke Bertha".
Het volgende slachtoffer Joseph Schroyen viel op 13 september 1914 bij Keerbergen, een plaats ongeveer 40 km voor Antwerpen gelegen. Deze havenstad wensten de Belgen koste wat het kost te behouden, maar de Scheldestad viel op 10 oktober 1914 waarna een chaotische terugtocht tot achter het riviertje de IJzer volgde.
Door de onderwaterzetting van de polders rondom de kustplaats Nieuwpoort werd de Duitse wals uiteindelijk gestopt en kwam het IJzerfront tot 1918 nauwelijks in beweging. In Oud-Stuyvekenskerke, een vooruitgeschoven Belgische post langs de IJzer, kwam tenslotte onze laatste soldaat Nicolas Giesen op 3 november 1914 om het leven.
Ben je een snelle beslisser en wil je meer weten over de Eerste Wereldoorlog? Geef je dan op voor de Ieperreis van Historisch Reisgenootschap Cliotravel in het weekeinde van 23 en 24 maart 2019 (waarbij we ook de Belgische post Oud-Stuyvekenskerke aan het IJzerfront bezoeken). Voor meer informatie, zie www.cliotravel.nl of bel 06-19675394.
Tekst en foto's Leon Moonen