img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

24-3-2022 11:30

Linda - Schrijf je eigen familiegeschiedenis via stamboomonderzoek

Panningen - 24 maart 2022 - Boeken schrijven kun je op vele manier doen. Je kunt een boek schrijven over iets dat je is overkomen in bijvoorbeeld een biografie, je kunt je fantasie de vrije loop laten in bijvoorbeeld een roman, maar je kunt ook op onderzoek uitgaan naar feiten (legenden en fabels) om daar een boek van samen te stellen. In deze column besteed ik aandacht aan het schrijven van een familiegeschiedenis, een waardevolle manier van schrijven waar men nog generaties lang profijt van kan hebben.

Stamboomonderzoek kan een verrassende speurtocht zijn naar je afkomst, ook geeft het vaak inzicht over wie jij bent doordat je antwoorden krijgt op vragen of onduidelijkheden over jezelf of je familie. Dit kan echter niet zonder waarschuwing gaan, want het verslavingsgehalte is heel hoog! Eenmaal begonnen, stop je niet zomaar...

Belangrijk is om vooraf een onderscheid te maken tussen het schrijven van een familiegeschiedenis (dit zijn verhalen) en genealogisch onderzoek (dit zijn puur feiten).  De regering van Napoleon Bonaparte voerde in 1811 in dat het verplicht is in Nederland om een vaste achternaam te dragen. Voor die tijd werden er ook al achternamen gebruikt, meestal waren dit bijnamen, maar ze werden niet officieel geregistreerd bij de burgerlijke stand. Althans, niet voor iedereen, voor edelen lag dit natuurlijk anders. 

Meestal zijn onze achternamen te herleiden naar een persoon waar je van afstamt, een regio waar je vandaan komt, een locatie waar men woont, wat iemand voor werk doet of bepaalde karakteristieke eigenschappen. 

Het Regionaal Historisch Centrum Limburg (RHCL) heeft op de website wieiswie.nl veel startinformatie voor jouw zoektocht online gezet. Ook het CBG (Centrum voor familiegeschiedenis) kan van grote hulp zijn om je zoektocht te starten. Het (onder)zoeken naar een familiegeschiedenis is natuurlijk een, het schrijven ervan is iets anders... hoe ga je dit aanpakken?

Als eerste tip geven we mee om niet te wachten met schrijven totdat je alles of een groot gedeelte klaar hebt. Start met schrijven, daar waar jouw zoektocht begint. Van daaruit zal zich jouw boek gaan ontvouwen.

Bepaal natuurlijk wel vooraf of deze familiegeschiedenis op waarheid en feiten gebaseerd is, of misschien een fictieve inslag mag krijgen, als in een historische roman. Om de structuur van het boek te bepalen is het belangrijk om te beginnen met het bepalen van je onderzoeksvraag, wat is het dat jij te weten wil komen over jouw (of deze) familie?

Om te beginnen kun je daarom het beste een thema opzetten, waar rond je de vertelling gaat opzetten. Thema's kunnen bijvoorbeeld een bepaald beroep zijn dat van generatie op generatie over gaat, rijkdom of armoede, oorlog of rampspoed, (bekend) vastgoed of een bepaalde woonplek, immigratie of bijvoorbeeld een legende of familiegeheim.
Markante persoonlijkheden uit de familiegeschiedenis zouden extra uitgelicht kunnen worden of een prominente (hoofd)rol kunnen spelen in jouw boek. Schrijf van dergelijke personages een uitgebreid persoonlijk portret, ga op onderzoek uit naar wie hij/zij was en wat hen zo markant maakte. Hierbij kunnen mondeling overgedragen verhalen vaak voor een extra beleving zorgen.

Om je verhaal rond te maken zou je op bezoek kunnen gaan bij de plaatselijke historische werkgroep(en). Zo zul je een vollediger beeld kunnen vormen over de regio, de tijd en sociale omstandigheden waarin men leefde, waardoor je de lezer nog meer mee trekt in jouw verhaal... Wil jij meer weten over het schrijfproces of het schrijven van een familiegeschiedenis? Of heb jij een stamboom of familiegeschiedenis liggen die vraagt om op een mooie en respectvolle manier ingebonden te worden tot boekvorm?

Neem dan gerust contact met ons op via info@bullseyepublishing.nl of 077-4008113.

Ik wens je veel nostalgische verhalen toe,

Linda

Linda Gielen heeft sinds juni 2020 haar eigen column bij DeltaLimburg.nl. Neem ook eens een kijkje op haar website Bullseye Publishing

Foto's Linda Gielen (uit 'Negen generaties Colson Stamboomhouders in rechte lijn 1634-1939') 
240322/HvL

Wellicht interessant