img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

29-7-2024 11:10

Tips bij hitte voor onze (huis)dieren

29 juli 2024 - Onze huisdieren kunnen niet goed tegen warmte. Oververhitting kan gevaarlijk en soms zelfs dodelijk zijn. Het is belangrijk om tijdens warme dagen alert te zijn en ervoor te zorgen dat onze huisdieren niet oververhit raken. De dierenbescherming geeft diverse tips hoe we onze huisdieren tegen de hitte kunnen beschermen:

Hoe merk je dat een dier het te warm heeft?

De slijmvliezen zijn rood, het dier voelt heet aan, ademt snel, wil vaak niet eten en is lusteloos. Honden kunnen gaan braken. Vogels zitten vaak met hun veren gespreid en hun snavel open.

Hoe herken je een hitteshock bij huisdieren?

Is de oververhitting ernstig, dan kan je dier een hitteshock krijgen. Dit herken je aan een snelle hartslag en ademhaling, en niet of nauwelijks reageren op prikkels. In dat geval moet je direct de dierenarts bellen en beginnen met koelen!

Hoe koel je je huisdier af?

Breng je dier naar een koele plek en zorg voor vers drinkwater. Honden, katten, konijnen en knaagdieren kun je nat maken. Doe dat vooral bij de kop, oren, hals en poten. Gebruik geen ijskoud water, daardoor trekken bloedvaten samen en wordt het nog moeilijker om lichaamswarmte kwijt te raken.

Honden

Zorg ervoor dat je hond bij warm weer een plek in de schaduw heeft en beschikt over voldoende vers drinkwater. Als je hond van zwemmen houdt, is dat een prima manier om af te koelen (let op blauwalg). Er zijn voor honden ook speciale koelteproducten te krijgen, zoals een koeltematje of koeltehalsband. Zorg er wel voor dat de hond niet op het materiaal kauwt, dus gebruik het alleen als je een oogje in het zeil kunt houden.

Katten

Meestal zoeken katten zelf een koeler plekje op. Als dit niet lukt, zorg er dan voor dat je kat in de schaduw kan liggen of naar binnen kan en dat er voldoende vers drinkwater klaarstaat. 

Konijnen

Je kunt zelf koelelementen maken door plastic flessen 2/3e met water te vullen en in de vriezer te leggen (geen glazen fles, die kan barsten). Leg de fles in het hok, eventueel gewikkeld in een oude theedoek, zodat het konijn zijn neus niet kan verwonden aan de ijskoude fles. Pas ook op dat het konijn niet knaagt aan de fles. Om het buitenhok te koelen kun je een nat wit laken over het hok (dat in de schaduw staat) heen leggen. Let wel op dat ook deze doeken niet al te veel opwarmen in de zon. 

Knaagdieren

Zorg ervoor dat de kooi niet in de zon staat. Geef knaagdieren verspreid over de dag een aantal keer groente voor extra vocht en haal de restjes op tijd weg. Let op dat er genoeg vers drinkwater staat. Knip de haren van langharige cavia’s kort en zet eventueel een bakje met water in de kooi zodat de dieren er (als ze willen) in kunnen staan om af te koelen. Je kunt ook een fles 2/3e vullen met water en bevriezen. Doe hier een theedoek omheen, zodat de dieren niet kunnen vastvriezen aan de fles of de fles kunnen doorknagen en leg de fles in de kooi. Je kunt een plastic kooibak ook op een paar diepvrieselementen zetten. 

Afbeelding: Pixabay
290724/HvL

Wellicht interessant