Midden- en Noord-Limburg - 5 juni 2023 - Het is al langere tijd droog in de natuur. De kans is dan ook aanwezig dat een natuurbrand ontstaat. Een natuurbrand kan zich in droge periodes snel en onvoorspelbaar ontwikkelen, zeker bij harde wind. Hulpdiensten, terreineigenaren en natuurbeheerders zijn in deze periode extra alert, maar Brandweer Limburg-Noord vraagt ook medewerking van natuurbezoekers om natuurbranden te voorkomen. In onze regio geldt momenteel fase 2 Extra Alert.
De meeste natuurbranden ontstaan (bewust of onbewust) door menselijk handelen. Denk aan onvoorzichtig zijn met vuurkorven, barbecues of bijvoorbeeld met het weggooien van een sigaret. Branden worden soms ook aangestoken. Maar ook door de natuur zelf kan brand ontstaan, bijvoorbeeld door een blikseminslag.
Kom je uit bij een natuurbrand? Doe dan het volgende:
Op www.natuurbrandrisico.nl wordt het actuele natuurbrandrisico in Nederland per veiligheidsregio weergegeven. Fase ‘regulier risico’ (1) is zoals altijd: wees voorzichtig met vuur in de natuur. Zodra er in onze regio fase ‘extra alert’ (2) geldt, voeren hulpdiensten en natuurbeheerders extra controles uit.
Brandweer Limburg-Noord is goed voorbereid op mogelijke natuurbranden. Een specialist natuurbrandbestrijding volgt de droogteontwikkelingen op de voet en maakt dagelijks een analyse van het brandrisico. Dit doen zij door middel van meetstations. De luchtvochtigheid, windsnelheden en neerslag worden geanalyseerd en satelliet gestuurde programma’s worden bekeken om te komen tot goede inschattingen van de risico’s op natuurbranden. Als een natuurbrand ontstaat, rukt de brandweer in tijd van droogte met extra mensen en extra materieel uit zodat een beginnende brand snel geblust wordt.
Tijdens het huidige natuurbrandrisico, fase extra alert, vraagt Brandweer Limburg-Noord inwoners en recreanten om extra alert te zijn op het ontstaan van een (natuur)brand. Je kunt nog gerust de natuur intrekken, maar meld verdachte zaken meteen via 112.
stockfoto
050623/HvL