img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

28-5-2024 17:43

Leudal werkt koersvast aan ambities

Heythuysen - 28 mei 2024 - In 2023 heeft het college van B&W een stevige basis voor gelegd om te werken aan de lange termijn ambities van de gemeente Leudal. Aan de hand van de thema’s Sociale Basis, Vitaal Buitengebied en Passend Wonen wordt invulling gegeven aan op de huidige én toekomstige behoeften van de samenleving. Zo wordt samen met inwoners, ondernemers en lokale organisaties verder gebouwd aan ‘Een mooi leven in Leudal’.

Sociale basis

In Leudal moet iedereen kunnen meedoen naar vermogen. Fysieke en mentale gezondheid staat daarbij voorop. Om bij te dragen aan deze uitgangspunten is in 2023 de visie op onderwijshuisvesting vastgesteld, zijn stappen gezet naar een toekomstig huisvestingsscenario van St. Ursula, hebben er visiegesprekken plaatsgevonden over de Zorgboulevard en is een onderzoek opgestart naar de behoeften rond ontmoetingsplekken. Daarnaast is de woonzorganalyse opgestart en is er uitvoering gegeven aan het Leefstijlakkoord.

Vitaal buitengebied

Het buitengebied is onze pracht en kracht: essentieel voor onze identiteit. Om dit te behouden, wordt gestreefd naar een gezond evenwicht tussen natuur, landbouw, recreatie en leefbaarheid. In 2023 is daarop voorgesorteerd door deel te nemen aan Novex De Peel, is met buurgemeenten de verkenning gestart van de gezamenlijke opgaven voor de transitie van het buitengebied en is er aandacht geweest voor nieuwe verdienmodellen voor agrarische ondernemers zoals voedselbossen, agrarisch natuurbeheer en natuurinclusief ondernemen.

Passend wonen

Vorig jaar zijn stappen gezet om het woningaanbod af te stemmen op de lokale behoeften. Door een actieve aanpak worden gemeentelijke grondposities en andere prominente locaties ontwikkeld voor woningbouw. Aan de hand van de Versnellingsagenda Wonen 2023-2025 biedt de gemeente de lokale woningbouw een flinke impuls. Ook is gestart met vergroening van (school)pleinen en is woning- en woonkavelsplitsingen mogelijk gemaakt. Zo blijven de dorpen nu en in de toekomst leefbaar met voldoende én passende woningen.

Solide

Samen met betrokkenen is veel bereikt en geïnvesteerd afgelopen jaar. Toch heeft de gemeente het jaar 2023 afgesloten met een positief saldo. Eind 2023 is de gemeenteraad geïnformeerd over een begrotingssaldo van € 8.910.000 voordelig. Dat was het vertrekpunt voor de jaarstukken 2023. Daarna heeft zich een aantal positieve incidentele ontwikkelingen van € 3.719.000 voorgedaan die leiden tot een nog positiever rekeningsaldo. Dit wordt hoofdzakelijk verklaard door een aantal incidentele meevallers waarvan een uitkering van het gemeentefonds van € 2,0 miljoen de meest opvallende is. Deze solide financiële basis heeft de gemeente nodig om voor te sorteren op aanstaande grote ontwikkelingen zoals op het gebied van onderwijshuisvesting, de Zorgboulevard en de ruimtelijke opgaven op het gebied van energie en klimaatadaptatie. Daarnaast komt er een aantal onzekerheden op gemeenten af zoals het ravijnjaar (in relatie tot de financiële bijdrage het Rijk) en de vorming van een nieuw kabinet.

Mooi leven in Leudal

Wethouder Huub van Helden (Financiën): "Besturen doen we samen én koersvast! We zijn trots op de stappen die we hebben gezet om onze belangrijkste ambitie waar te maken: een vitale plattelandsgemeente te zijn en te blijven waar mensen graag wonen, werken en recreëren. Zo houden we samen met inwoners de regie op onze eigen doorontwikkeling: de toekomst van Leudal!"

Wellicht interessant