img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

19-8-2024 14:26

Ron - Geen 'water weg', maar 'hier' ermee!

Heythuysen - 19 augustus 2024 - Zoals menigeen van jullie al weet, hebben wij onze vertrouwde habitat in Roggel verlaten en zijn we ons gaan nestelen in het “hart” van het Leudal.  Hier is het foerageren een stuk makkelijker geworden, hier kun je zelfs een AH-gevoel ervaren. Ook wanneer we ons verenpak willen veranderen, van bijvoorbeeld een zomer- in een winter outfit, hier zijn er tal van mogelijkheden.

Column Ron Van Pol, voorzitter Groen Hart Leudal

 

Om het ons en ons kroost zo aangenaam mogelijk te maken hebben, wij besloten om al het gesijpel wat van boven komt niet naar de RWZI* te laten lopen, maar af te koppelen van het riool. Het is van de zotte dat ons “schoon hemelwater” rechtstreeks in de riolering terechtkomt, toch? Je krijgt in ons Leudal zelfs subsidie wanneer je al dat water doet afkoppelen en op een of andere manier doet hergebruiken. Je moet natuurlijk wel aan een aantal criteria voldoen. Kijk eens op deze gemeentelijke webpagina, wanneer je meer dan 40m2 ter beschikking hebt. 

Enfin, we hebben besloten om bij ons al het water dat neer gaat plenzen op tuinhuis en carport met toebehoren volledig te gaan omleiden naar onze plantenwatervoorraad, waterloop en wadi in onze achtertuin.

Nu we toch de “speelweide” geheel hebben afgebroken tot Ground Zero, is een goede aanpak een fluitje van een eurocent.

We gaan het water dat van het tuinhuis- en carportdak afkomt, voor een groot gedeelte omleiden naar onze Wadi. Dat is een typisch Arabisch woord en betekent dal of rivierbedding. Wij Nederlanders hebben handig gebruik gemaakt van het woord wadi. We hebben er een prachtige verbastering van gemaakt tot WADI of Water Afvoer Drainage en Infiltratie systeem. Platweg gesteld, voor ons is het een verlaging in het landschap waar we overtollig water naartoe laten stromen en waar het water onbekommerd op z’n gemakkie kan wegsijpelen.

Wanneer je denkt dat Wadi het enige woord is dat wij uit het Arabisch hebben “verbasterd”, dan heb je het goed mis. Oké, we leenden woorden uit het Engels en Frans, maar uit het Arabisch kunnen we er ook wat van. Denk maar eens aan het woord Alcohol (al-kuhl) of het woord oranje (narang) en benzine (benjui). Bij de marine een goed bekend begrip en ook nog eens oer-Hollands klinkend is het woord admiraal (amír-al-bahr) dat echt van Arabische makelarij is. Dit geldt ook voor safari en zelfs koffie. Zijn we er al? Nope! Nul komt van sifr en betekent dan ook “nul” of “leeg”. Zero komt trouwens zelf ook uit het Arabisch. Zelfs het woord cijfer komt ervan en betekent dan getal. Verder zijn er nog bekende woorden als arsenaal (dᾶr aṣ-ṣinṣᾶ`a), de rond springende gazellen (ḡazẽl) en de aan de grens controlerende douane (dῖwᾶn). Om er zo maar enkele te noemen, want er zijn er nog veel meer. Maar nu weer terug bij de les. Waar waren we ook alweer, ah ja die Wadi!

Bij ons is een Wadi op de zandgrond aanleggen eigenlijk een koud kunstje. Je graaft een sleuf van 60 cm diep. In onze tuin maken we die sleuf vervolgens 1 meter breed en 8 meter lang. De helling laten we onder een hoek van 30 graden omhooglopen (net als de temperatuur onlangs die ook opliep naar 30 graden maar dan in Celsius, pfff). Op de bodem brengen we restjes steenafval aan dat we nog hebben liggen na het aanleggen van de vijver. Daar bovenop brengen we een laag lavakorrels aan en we dekken deze af met een laag humus. Vanaf het tuinhuis en carport laten we op 40 cm diep de afvoerpijpen, die aangesloten zijn op de HWA van tuinhuis en carport, uitmonden in de Wadi. De overloop van de Wadi, mochten we die nodig hebben met de aankomende opwarming van onze globe, mondt uit in de waterloop die we maken. Hiermee vangen we nog een hele hoop liters water op en die druppelen langs de rand van de waterloop mooi weg, de bodem in. Bij de aanleg ga je natuurlijk ook kijken naar de juiste begroeiing. De standplaats en de daarbij horende zonne-uren zijn dan zeker van belang. We willen in de Wadi ook een stukje grond nathouden, zodat ook daar andere planten kunnen gedijen die wel het gehele jaar natte voetjes dulden.

Ja, biodiversiteit kun je een handje helpen wanneer je daarmee bij de aanleg rekening kunt houden. Kwestie van hoe doorlaatbaar maak je de ondergrond! Daarmee kun je ook het aanbod van bloeiende planten beïnvloeden waardoor je meer soorten vlinders, vliegen en solitaire bijen in je tuin kan verwelkomen.

In de literatuur kun je veel informatie inwinnen. Wij zijn van het soort Homo sapiens dat graag met andere Homo habilis-achtigen in conclaaf gaat over welke flora we het beste kunnen planten, zodat de faunawereld op haar kop gaat staan van enthousiasme wanneer ze onze tuin heeft bezocht. Kortom, we willen de natuur een beetje dienen. Vrouwlief en ik gaan op struintocht in een groot Tuincentrum in Roermond. Om een beeld te schetsen, op de hoek gelegen links naast de twee grote klusmarkten. Meer zeg ik niet.....

We lopen een kwartiertje rond daar waar de bomen en struiken staan. Ik had al een aantal Japanse esdoorns bekeken, voor de intimi onder ons, leden uit het geslacht Acer. Ze staan daar met een scala aan gecultiveerde namen waar je u tegen zegt. Van die namen als: Acer palmatum Atropurmureum Japanse esdoorn rood, Acer palmatum Katsura Japanse esdoorn Katsura met flamboyante verfijnde bladeren of wat denk je van Acer Japonicum Aconitifolium de Japanse esdoorn voor delicate bladeren, je zou er spontaan de hik van krijgen. Maar wat wil je? In onze tuin willen we toch a pinch of Japan of zoals de Japanners het misschien zeggen; “Sukoshi nohongo”.

Ik loop op zo’n in het lichtgroen geklede vriendelijk lachende employé en vraag hem; “Kun je ons misschien helpen?” Hij legt zijn snoeitang op een trolly en komt naar mij toe. “Roept u maar”. Ik kijk hem aan en vertel hem dat we graag advies willen hebben over welke planten wij in onze Wadi kunnen planten bij de aanleg. Hij kijkt me aan en zegt: “Wat in Godsnaam is een Wadi?” Ik zeg; “Serieus, je weet niet wat een Wadi is?” Hij zegt: “Nee, echt niet!” Ik geloof hem, maar kan nog net met mijn handen mijn broeksrand vastgrijpen, anders hangt mijn broek zo meteen op mijn schoenen. Een werknemer van een gerenommeerd tuincentrum, die notabene buiten zowat in zijn eentje de verkoop van planten aldaar in goede banen moet leiden, weet niet wat een Wadi is..... Ik zeg tegen vrouwlief: "Kom, we gaan een kop koffiedrinken, ik moet nog veel missionarissenwerk doen, hier moet ik van bijkomen." 

We hebben het zelf maar opgezocht. In een Wadi kun je heel goed Koninginnekruid Eupatorium cannabinum, Grote kattenstaart Lythrum salicaria, Kruipend zenegroen Ajuga reptans, Pinksterbloem Cardamine pratensis, Zomeraster Kalimeris, Pijpenstrootje Molinia en Knikkend nagelkruid Geum rivale neerzetten. Wellicht zul je dan de zeldzame Kattenstaartdikpootbij Melitta nigricans, het oranjetipje Anthocharis cardamines, Koninginnenpage Papilio machaon, Atalanta Vanessa atalanta, Distel Vanessa cardui, Landkaartje Araschnia levana, Citroenvlinder Gonepteryx rhamni of de Kleine vos Aglais urticae spotten in je tuin. 

Zeker dat het nu zó slecht gaat met de vlinders in geheel Nederland geen slechte optie een paar extra planten te poten…

Kijk eens naar het volgende artikel, dit is om je echt achter een oor te krabben! https://nos.nl/artikel/2531903-dramatisch-jaar-voor-vlinders-nog-nooit-zo-weinig-gezien-bij-telling

Tot de volgende keer…. Ron

* RWZI = Rioolwaterzuiveringsinstallatie

Ron Van Pol, voorzitter van Groen Hart Leudal, heeft sinds juni 2020 zijn eigen column bij DeltaLimburg.nl. 

190824/HvL 

Wellicht interessant