img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

28-6-2024 10:01

Belangrijke verzekeringen in de bouw

28 juni 2024 - Om de kans dat je bedrijf in zwaar weer terechtkomt te verkleinen, kun je bepaalde zakelijke verzekeringen afsluiten. Zeker in de bouw is dit belangrijk, omdat je in deze branche als ondernemer ten opzichte van andere branches met veel risico’s te maken hebt. Als je niet thuis bent in de verzekeringen en door de bomen het bos niet meer ziet, dan is dit artikel iets voor jou. We helpen je op weg met het selecteren van verzekeringen voor je bedrijf door er een aantal toe te lichten.

Rechtsbijstandverzekering

De eerste verzekering waar we het over willen hebben, is de (zakelijke) rechtsbijstandverzekering. Hoewel je waarschijnlijk je best doet om dit te voorkomen, loop je als ondernemer het risico om verwikkeld te raken in een juridisch conflict. Bijvoorbeeld omdat een klant je facturen niet wil betalen en jullie er onderling niet uitkomen, of omdat een leverancier niet volledig of niet op tijd geleverd heeft. Met een rechtsbijstandverzekering sta je in dit soort situaties sterker in je schoenen.

Met deze verzekering zorgt de verzekeraar ervoor dat je een jurist toegewezen krijgt die je helpt om het conflict tot een zo goed mogelijk einde te brengen. De kosten van deze jurist betaalt de verzekeraar voor je. Loopt het conflict uit op een rechtszaak, dan kun je eventuele proceskosten ook van je verzekeraar vergoed krijgen.

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Een andere belangrijke verzekering voor ondernemers in de bouw is de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB). Hiermee kun je je bedrijf beschermen tegen bepaalde aansprakelijkheidsrisico’s.

Het kan zomaar gebeuren dat je gehuurd materiaal beschadigt, of dat je per ongeluk schade aanricht aan een pand waarin je aan het werk bent. Erg vervelend natuurlijk, maar nog vervelender is wanneer een medewerker gewond raakt tijdens het werk. In zulke gevallen van materiële en immateriële schade kun je een beroep doen op je AVB. Word je namelijk aansprakelijk gesteld voor de schade en moet je een schadevergoeding betalen, dan kan je verzekeraar deze betaling voor je overnemen.

Let wel: niet alle schade valt onder de dekking van een AVB. Schade die je aanricht met een motorvoertuig bijvoorbeeld. Daar zijn autoverzekeringen tenslotte voor bedoeld.

CAR

De laatste verzekering die we bespreken in dit artikel, is de CAR verzekering. CAR staat voor Construction At Risk. Met deze verzekering verzeker je je bedrijf tegen de kosten van schade die ontstaat bij een bouwwerk of aan bestaande bouw tijdens een verbouwing. Ook schade aan spullen van opdrachtgevers die je gebruikt, is meeverzekerd. Dit soort schade valt niet onder de dekking van de AVB. Let wel: schade door slijtage of roestvorming valt niet onder de dekking van de CAR-verzekering, evenals schade bij projecten met een bouwsom van boven de 1 miljoen euro.

Foto: DeltaLimburg.nl

Wellicht interessant