img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

12-7-2024 10:33

Gluren bij de buren .... in Ell

Ell - 12 juli 2024 - Op dinsdagavond 16 juli van 19.00 tot 21.30 uur vindt in Ell de 18e editie plaats van Gluren bij de Buren. De officiële opening vindt plaats om 19.00 uur in de parochiekerk in Ell. Deze avond kunt u een tocht maken door Ell, met onderweg zeven stopplekken waar het publiek wordt getrakteerd op verhalen over de geschiendenis van Ell.  Daarnaast is er onderweg ook veel te zien. Wandel mee en laat u verrassen! Iedereen is van harte welkom!

Het gehucht Ell was er zeker al in de 13de eeuw en ontstond op de relatief droge strook zandgrond tussen het dal van de Tungelroyse beek en de vele heidevennen die Ell in die tijd omringden. Ell/(H)Elle(n)/E(e)l lag aan de ‘vaerwech’ die vanuit Stramproy en achterland leidde naar Kelpen waar deze weg aansloot op de weg Weert-Roermond.

De boerenbevolking leverde landbouwproducten aan de abdis en het kapittel van Thorn. Rond 1725 lagen er zo’n 30 boerderijtjes waarvan het aantal in de 19de eeuw snel steeg door ontginning van door de gemeente Hunsel-Ell verkochte heidegronden. Ook tijdens de eerste helft van de 20ste eeuw groeide de agrarische activiteit flink. De Boerenbond telde meer dan 100 leden in de jaren 1920. Onder invloed van de toenemende mechanisatie daalde het aantal boerderijen snel in de jaren 1960 mede door een grootscheepse ruilverkaveling. Van de 80 bedrijfjes van de jaren 1950 zijn anno 2024 nog ca. 15 agrarische bedrijven over op een kleine 1500 inwoners

Deze avond is niet alleen interessant voor mensen die Ell wat beter willen leren kennen, voor de Ellenaren is het zeker ook een feest der herkenning. Een uitgelezen kans om veel te leren over de geschiedenis, bezienswaardigheden en omgeving van het mooie Ell.

De start is in de kerk van St. Antonius Abt in Ell (Niesstraat 1) om 19.00 uur en na afloop is er een gezellig samenzijn in de BMV.

Wat is er te doen in Midden-Limburg?

Op www.deltalimburg.nl/agenda zijn nog veel meer activiteiten te vinden in onze regio!

120724/HvL  

 

Wellicht interessant