img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

14-7-2024 10:40

Schutterij Sint Nicolaas brengt d´n Um naar Heythuysen

Heythuysen - 14 juli 2024 - Na 76 jaar is het de schutters van schutterij Sint Nicolaas uit Heythuysen eindelijk weer gelukt om het OLS te winnen en d´n Um naar Heythuysen te halen. Na de winst in Doenrade werden de schutters Jos Rijks, Esther Cillekens, Vivian Janssen, Jeanine Beckers, Huub Heijnen en Tim Cillekens op het podium verwacht waar ze zich in vol ornaat presenteerden en de fel begeerde Um vol blijdschap in ontvangst namen. 

In Heythuysen werden de schutters als helden onthaald en volgde een triomftocht op een open vrachtauto begeleidt door het muziekkorps, door een haag van mensen van de Walk over de Dorpstraat naar het oude gemeentehuis waar de schutters werden ontvangen en toegesproken door burgemeester Désirée Schmalschläger.

Zoals gezegd is het 76 jaar geleden dat schutterij Snt Nicolaas uit Heythuysen het Oud Limburgs Schuttersfeest won. Dat was in het jaar 1948. In 1888, 1890, 1893 en 1901 won schutterij Sint Nicolaas het OLS ook al, al heette het toen nog niet zo. Pas vanaf 1906 wordt gesproken van een "Oud Limburgs Schuttersfeest". Daarvoor werd gesproken van het Groot Internationaal Schuttersfeest.

Ook werd in 1948 nog geen wisseltrofee uitgereikt in de vorm van d´n Um. Deze prijs bestaat pas sinds 1991 naar een idee van verslaggever Alf Poel van de toenmalige Omroep Limburg. Na het winnen van de schietwedstrijd was de juichkreet van de winnende schutterij altijd "Wae hebbe um!!". Naar die uitspraak is sindsdien de wisseltrofee "d´n Um" genoemd die tijdens het OLS wordt uitgereikt aan de schutterij die de schietwedstrijd wint. In 1991 werd d’n ‘Um voor het eerst uitgereikt aan het winnende zestal van schutterij St. Petrus uit Kelpen-Oler.

Heythuysen kan zich derhalve na 76 jaar op gaan maken voor het OLS 2025 georganiseerd door schutterij Sint Nicolaas.

Foto's Pieter Cornelissen/DeltaLimburg.nl
140724/LvL

 

Wellicht interessant