img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

20-8-2024 10:30

Cursiefje deken Miltenburg - Een euro voor iedere 1000 kilometer ongelukvrij

Thorn - 20 augustus 2024 - Deken Wim Miltenburg van het dekenaat Thorn deelt regelmatig zijn persoonlijke kijk op het leven in zijn 'Cursiefjes'. Soms zomaar tot vermaak. Een andere keer serieus van toon, zodat het tot nadenken stemt. Dit is zijn nieuwe column, die we met zijn toestemming hier natuurlijk weer graag met jullie delen: 

column pastoor-deken Wim Miltenburg van dekenaat Thorn

Een euro voor iedere 1000 kilometer ongelukvrij

Tijdens mijn vakantie kwam ik bij een actie rondom St.-Christoffel de suggestie tegen om voor iedere 1000 kilometer die je zonder ongelukken gereden hebt € 1 te doneren. Misschien een richtbedrag voor onderstaande MIVA-actie. Dit kan bij de collecte in onze kerken, maar rechtstreeks overmaken kan ook via de link in onderstaand artikel van de MIVA.

Wim Miltenburg fso, pastoor-deken

Kraamkliniek zonder ambulance: “Wat als het mis gaat?”

Op 24 en 25 augustus 2024 vindt de MIVA-collecte plaats in de katholieke kerken. Dit jaar vraagt Stichting MIVA urgente aandacht voor levensreddende geboortezorg in afgelegen Zambia. Met regelmaat moeten vrouwen hun baby hier langs de kant van de weg ter wereld brengen. Met alle gevolgen van dien. Een ambulance kan onnodige sterfte voorkomen. Help jij mee?

Verloskundige Zelly voelt zich machteloos. Haar kraamkliniek heeft namelijk geen vervoer. Zonder ambulance kan zij in noodsituaties niets doen. Vrouwen kunnen, als ze veel geluk hebben, achter op een ossenkar naar het grote ziekenhuis worden gebracht. Maar meestal zijn ze aan hun lot overgelaten.

Het verschil tussen nieuw leven en de dood ligt hier heel dicht bij elkaar. Tijdens de kerkcollecte in augustus zamelt MIVA daarom geld in voor een ambulance bij de kliniek van Zelly. Zodat geen (nieuwe) levens meer verloren hoeven te gaan.

Zelly maakt heel wat aangrijpende situaties mee. “Laatst kwam een vrouw op het nippertje strompelend bij de kliniek aan. Haar weeën waren al in volle gang. Ik kon de baby net op tijd opvangen.” Helaas kent Zelly ook tal van verhalen van vrouwen die onderweg naar de kliniek bevielen waarbij het kindje en soms ook de moeder het niet overleefden.

Doneren kan via deze webpagina van miva.nl.

200824/HvL

 

Wellicht interessant