img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

3-9-2024 18:58

Mgr. René Maessen benoemd tot erekanunnik

Roermond - 3 september 2024 - Bisschop Ron van den Hout heeft Mgr. René Maessen benoemd tot erekanunnik van het Kathedraal Kapittel van Roermond. Dit gebeurde dinsdagmiddag 3 september tijdens een speciale vesperviering in de Sint-Christoffelkathedraal bij gelegenheid van de 614e verjaardag van de wijding van de kathedraal.

Mgr. René Maessen benoemd tot erekanunnik

Mgr. René Maessen (78) krijgt deze eretitel vanwege zijn jarenlange inzet voor het bisdom Roermond. Tot vorige week zaterdag was hij diocesaan administrator (waarnemend bestuurder) van het bisdom. Bisschop Van den Hout dankte Mgr. Maessen dat hij het bisdom heeft willen leiden in de moeilijke tijd van de ziekte en het overlijden van oud-bisschop Harrie Smeets. 

Vóór die tijd was Maessen vicaris-generaal, vicaris voor liturgie en onder meer deken van Thorn en Maastricht. Eerder dit jaar vierde hij zijn 50-jarig priesterfeest. Volgens bisschop Van den Hout werden de menselijkheid, wijsheid en nabijheid, waarmee Mgr. Maessen tot in zijn 79e levensjaar zijn dienstwerk aan de Kerk is blijven aanbieden door iedereen die met hem samenwerkte zeer gewaardeerd.

De bisschop herinnerde eraan dat Mgr. Maessen al eens eerder tot erekanunnik werd benoemd. Maar omdat bisschop Smeets hem opnieuw tot vicaris-generaal benoemde, maakte hij weer enkele jaren als actief kanunnik deel uit van het kapittel. Daarmee is hij een van de weinige priesters die twee keer tot erekanunnik zijn benoemd. 

Het Kathedraal Kapittel is het belangrijkste adviesorgaan van een bisschop en bestaat uit een aantal priesters van het bisdom. De leden worden kapittelheren of kanunniken genoemd. Een bisschop kan priesters met bijzondere verdiensten tot erekanunnik benoemen. 

Foto: Bisdom Roermond (Bisschop Ron van den Hout en de pas benoemde
erekanunnik Mgr. René Maessen) 

 

Wellicht interessant