img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

1-2-2025 10:05

Limburg en wateroverlast: Hoe bewoners omgaan met toenemende overstromingen

Limburg - 1 februari 2025 - Eerst was er maandenlange droogte, daarna stonden binnen een paar uur hele straten onder water. De laatste jaren kampt Limburg steeds vaker met extreme wateroverlast. Rivieren treden buiten hun oevers, kelders lopen vol en inwoners moeten soms hals over kop hun huis verlaten. Wat betekent dit voor de mensen die hier wonen, en hoe kunnen ze zich beschermen tegen een toekomst waarin wateroverlast steeds vaker voorkomt?

Overstromingen: van incident naar terugkerend probleem

Waar overstromingen in Limburg vroeger een uitzondering waren, lijkt het inmiddels een terugkerend fenomeen. De watersnood van juli 2021, waarbij grote delen van Zuid-Limburg onder water kwamen te staan, was een wake-up call voor de regio. Dorpen zoals Valkenburg, Meerssen en de stad Roermond kregen te maken met metershoge waterstanden, wat leidde tot miljoenen euro’s aan schade en evacuaties van honderden bewoners.

Sindsdien is het niet meer een kwestie van of het nog een keer gebeurt, maar wanneer. Met klimaatverandering als drijvende kracht krijgen we steeds vaker te maken met hevige regenval in korte tijd, waarbij de bodem en rivieren het water niet snel genoeg kunnen afvoeren. Dit zorgt voor acuut gevaar, maar heeft ook een langdurige impact op huizen, infrastructuur en de lokale economie.

De impact op bewoners

Voor veel Limburgers is wateroverlast inmiddels een jaarlijks terugkerend zorgenkindje. Kelders die na iedere hevige bui onder water staan, schuurtjes en garages die beschadigd raken en zelfs woningen die structureel aangetast worden door vochtproblemen. "Sinds 2021 houd ik altijd rekening met overstromingen", zegt Peter uit Valkenburg. "We hebben zandzakken en een pomp in de garage klaarstaan, maar het blijft spannend bij extreme regen."

Naast materiële schade brengt de wateroverlast ook mentale druk met zich mee. De onzekerheid over de volgende grote bui en de impact op huizen en bedrijven maakt dat veel inwoners zich machteloos voelen. "Ik kan mijn huis niet zomaar verlaten als het regent", zegt Sanne uit Meerssen. "Ik moet constant checken of het waterpeil stijgt."

Lekkages en slijtende daken

Niet alleen kelders en lagergelegen ruimtes hebben te lijden onder de toenemende wateroverlast. De afgelopen jaren worden er ook steeds meer lekkages in huizen gemeld, met name aan daken en dakgoten. Door de extreme weersomstandigheden – afwisselend lange droogte en vervolgens hevige stortbuien – krijgen dakconstructies het zwaar te verduren.

"Voorheen merkte je misschien pas na tientallen jaren dat een dak toe was aan vervanging, maar nu wordt dat proces versneld", legt Rene Pisters: dakdekker in Limburg uit. "Door de langdurige hitte in de zomer droogt dakbedekking sneller uit, waardoor scheuren en barsten ontstaan. Vervolgens komt er een hevige regenbui en sijpelt het water meteen naar binnen." Vooral oudere huizen, waarvan de dakconstructie al niet meer in topconditie was, krijgen sneller problemen.

Dakgoten spelen hierin ook een cruciale rol. Door de plotselinge zware regenval raken ze sneller verstopt door takjes en bladeren die meegevoerd worden, waardoor water zich ophoopt en niet goed kan weglopen. Dit leidt tot lekkages langs de muren, schimmelvorming en houtrot in de dakconstructie. "We krijgen steeds vaker meldingen van bewoners die voor het eerst in jaren last hebben van lekkages", zegt de dakdekker uit Roermond. "Niet omdat hun dak ineens slechter is geworden, maar omdat het extreme weer ervoor zorgt dat verborgen zwakke plekken veel sneller aan het licht komen.”

Wat kun je als bewoner doen?

Wateroverlast in Limburg is een blijvend probleem, maar dat betekent niet dat we machteloos zijn. Kleine aanpassingen in en om het huis kunnen al een groot verschil maken. Een paar stevige waterkerende drempels en een goed afvoersysteem helpen voorkomen dat regenwater naar binnen stroomt. In de kelder is het slim om kostbare spullen en elektrische apparaten niet op de vloer te zetten, zodat ze niet direct beschadigd raken bij een flinke bui.

Ook buiten kun je veel doen. Minder tegels en meer groen in de tuin zorgen ervoor dat water beter wegloopt, terwijl een regenton helpt om piekbelasting van het riool te verminderen. En mocht het noodlot toch toeslaan, dan is een waterpomp of een paar zandzakken achter de hand geen overbodige luxe. Voorbereiding is het halve werk – en het kan zomaar een hoop gedoe schelen.

 

Daarnaast is het slim om op de hoogte te blijven van waarschuwingen van het KNMI en Waterschap Limburg. Zo weet je op tijd wanneer het slim is om voorzorgsmaatregelen te nemen. En laten we eerlijk zijn: een beetje Limburgse nuchterheid helpt ook. Want ja, het regent vaker hard, maar met de juiste aanpak houden we droge voeten en maken we ons huis weerbaarder tegen de grillen van het klimaat. En zeg nou zelf, een beetje regen houdt een echte Limburger toch niet tegen?

Foto: DeltaLimburg.nl

Wellicht interessant