Roermond - 22 juni 2020 - Vanaf juli verandert in de gemeente Roermond de inzameling van glas en textiel. Het wordt op meer plekken mogelijk om wit en bont glas van elkaar gescheiden aan te bieden. Om de kwaliteit van het aangeboden textiel te verbeteren, worden er bovengrondse textielcontainers geplaatst. Ondergrondse containers blijken niet zo goed te zijn voor het textiel vanwege vocht en vuil.
Restafval verbranden is duur. Het kost niet alleen geld, maar ook grondstoffen. Daarom wordt in Nederland het afval gescheiden en gerecycled. De gemeente Roermond gaat daarin nog een stapje verder om zo als duurzame gemeente een bijdrage te leveren aan minder verspilling.
Start gescheiden inzameling wit en bont glas
Vanaf juli kan wit en bont glas op meer plekken van elkaar gescheiden worden aangeboden. Aan de sticker kun je zien welke container voor welk glas bestemd is. Deze scheiding leidt tot beter hergebruik. Alleen wit glas kan gerecycled worden tot opnieuw wit glas. Als het wit glas bij bont komt, kan het ingeleverde witte glas alleen worden verwerkt tot bont glas.
Start bovengrondse textielinzameling
In de ondergrondse textielcontainers wordt textiel vervuild doordat er ander afval bij gegooid wordt of door vocht in de container. Ook is de kwaliteit van het textiel soms niet goed. Hierdoor kan minder textiel opnieuw gebruikt worden. Bij ernstige vervuiling moet het zelfs als restafval verbrand worden. Om dit te voorkomen en de hoeveelheid en kwaliteit van textiel te verbeteren, staan er vanaf juli bovengrondse textielcontainers in de gemeente. Bij het leeg halen van deze containers wordt het textiel meteen gesorteerd. Dat bevordert de kwaliteit.
Wat is er al veranderd?
Sinds dit voorjaar mogen lege blik en drankenkartons samen met plastic verpakkingsafval in de doorzichtige plastic zak. Die wordt om de week bij u thuis opgehaald. PMD is de afkorting van Plastic verpakkingsafval, Metaal en Drankenkartons. Kijk voor meer informatie op de website van de gemeente Roermond.
Waarom afval scheiden?
Niet alleen is scheiden beter voor het milieu; er wordt minder afval verbrand, maar het is ook beter voor je portemonnee. Door te scheiden kan het afvalsysteem betaalbaar worden gehouden. Nog bruikbaar afval bevat waardevolle grondstoffen en hoeft niet verbrand te worden. Het verbranden van restafval is kostbaar en dit werkt door in de afvalstoffenheffing.