img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

10-8-2020 15:54

2020 nu al in top-10 van jaren met grootste neerslagtekort

10 augustus 2020 - Het landelijk neerslagtekort is tot vandaag opgelopen tot 243 mm. Daarmee staat 2020 NU al in de top-10 van jaren met het grootste neerslagtekort ooit. In 2018 liep het neerslagtekort uiteindelijk in oktober op tot 319 mm en daarmee staat dat jaar op een 5e plek. Komende week neemt het tekort met circa 20 mm toe, waardoor we naar een 7e plek stijgen met circa 260 mm tekort.  

De afgelopen dagen verdampte tijdens het zonnige en hete weer circa 4 tot 5 mm vocht per dag. Omdat er bijna nergens regen is gevallen, kon het landelijk neerslagtekort flink toenemen. Omdat het voorjaar extreem droog is verlopen, waren de zomerbuien van juni en juli lang niet genoeg om het neerslagtekort op te heffen. Het tekort stagneerde en liep in de loop van juli en vooral in de eerste week van augustus weer flink op.

Gortdroge natuur

In de natuur is de droogte goed zichtbaar. Gras en mais verdrogen, waardoor boeren massaal (grond)water sproeien. Afgelopen twee zomers moest dit ook al gebeuren. Steeds meer beken, vennen, poelen en sloten staan droog of hebben met een lage waterstand te kampen. In bosgebieden zijn bomensoorten extra verzwakt door verdroging in combinatie met andere factoren, zoals boomziekten en stikstof. Zo hebben de fijnsparren het zwaar, maar ook naaldbomen als de douglas en de lariks.

Bij de loofbomen zijn de Amerikaanse eik, de vuilboom, berken, esdoorns en zeer oude eiken en beukenbomen in de problemen. Het droogvallen van vennen, beken en poelen heeft direct grote gevolgen voor het onderwaterleven daar. Bij de slangen zijn de adder en de gladde slang in 2018 veel minder gezien dan normaal. Verder is de droogte een klap voor veel vlinders. Bij dit alles komt ook nog dat de kans op natuurbranden flink stijgt deze week.

10 augustus slechts 4 keer nóg droger

Met een neerslagtekort van 243 mm is het op 10 augustus sinds 1906 alleen in 1959, 1921, 1976 en 2018 droger geweest. Twee jaar geleden was het neerslagtekort op dit moment recordgroot met 308 mm. Later in het jaar werd 2018 door 4 jaren ingehaald, waardoor 2018 in de top-10 grootste neerslagtekorten ooit op een 5e plek eindigde.

Onweersbuien brengen later in de week regionaal verlichting

Dagelijks kan al een lokaal warmteonweer ontwikkelen, maar vanaf donderdag ontstaan op grotere schaal regen- en onweersbuien. Deze buien kunnen wateroverlast veroorzaken door veel neerslag in korte tijd. Als er teveel neerslag in korte tijd valt heeft de natuur er weinig aan. Water kan dan niet snel de droge bodem intrekken en stroomt weg in sloten of de riolering. Waar buien langstrekken blijft de extreme droogte aanhouden.

Bron: weer.nl / Stockfoto

Wellicht interessant