img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

28-8-2024 11:35

We willen eigenlijk nooit stoppen met leren

28 augustus 2024 - Je bent nooit te oud om te leren. We horen het mensen vaak zeggen en het is zeker waar. Het is belangrijk om regelmatig iets nieuws te leren, zeker ook voor je mentale gezondheid. We willen gewoon eigenlijk nooit stoppen met leren en de laatste jaren zijn er veel (online) trainingen, cursussen en workshops bij gekomen, die ons helpen onszelf te ontwikkelen. Er zijn eindeloos veel mogelijkheden, van rolstoelvaardigheidstraining tot een training portretschilderen. Waarom zijn we tegenwoordig zo bezig met leren en wat zijn daar de voordelen van?

Persoonlijke ontwikkeling

Een grotere drang naar groei en zelfontwikkeling

Van nature hebben mensen vaak al een drang om voortdurend te blijven groeien en ontwikkelen. Deze natuurlijke drang is sterker geworden tijdens de coronapandemie. We zijn meer thuis gaan werken en dit heeft ervoor gezorgd dat we ook weer meer aan het leren zijn geslagen. Zo zijn velen een training Persoonlijk Leiderschap gaan volgen of een cursus Communicatieve Vaardigheden gaan doen, maar ook de creatieve workshops zijn gestegen in populariteit. We zijn vooral in voor het leren van steeds nieuwe vaardigheden om veel verschillende ervaringen op te doen.

Meer mensen zoeken naar uitdaging

Wanneer we kijken naar de werkende Nederlanders, dan zien we dat de grootste generatie op dit moment bestaat uit millennials. Deze mensen zijn geboren tussen 1980 en 2000. Deze generatie staat vooral bekend om de constante zoektocht naar nieuwe uitdagingen. Millennials willen niet te lang ‘vast’ blijven zitten in eenzelfde functie, zeker niet als ze hier geen echte impact mee bereiken. Ze zoeken naar uitdaging en naar nieuwe manieren om persoonlijke voldoening te bereiken. Dit zorgt ervoor dat er meer trainingen, cursussen en workshops worden gevolgd.

Er vinden meer carrièrewissels plaats

In het verleden kwam het nog vrij vaak voor dat mensen 50 jaar of zelfs langer in dienst bleven van hetzelfde bedrijf. Tientallen jaren voor dezelfde werkgever werken was heel normaal. In deze tijd hebben we te maken met personeelstekorten in vrijwel alle sectoren. Dit zorgt er ook voor dat werkgevers bereid zijn meer te betalen voor nieuw personeel. Het gevolg hiervan is dat er meer carrièrewissels plaatsvinden. Kunnen we ergens beter, dan gaan we. Ook dit zorgt ervoor dat we meer bezig zijn met leren, groeien en ontwikkelen.

Leren houdt ons mentaal gezonder

Tot slot willen we vooral ook blijven leren om mentaal gezonder te blijven. Leren zorgt niet alleen voor sociale en emotionele groei, maar ook voor groei op het gebied van vaardigheden, talenten, kwaliteiten en mogelijkheden. Naast de praktische voordelen van blijven leren, zijn er ook lichamelijke en geestelijke voordelen van leren. Lichamelijk voelen we ons energieker en gezonder als we leren. Daarnaast houden we onze hersenen ook goed bezig, waardoor we scherper zijn en gewoon een betere mentale gezondheid ervaren. Dit zorgt ervoor dat we beter in staat zijn om mee te komen in deze snelle maatschappij en ook mee te bewegen met alle veranderingen waar we in het dagelijks leven mee te maken krijgen. In de economie van vandaag, waarin nieuwe technologieën elkaar snel opvolgen, hebben we eigenlijk gewoon geen tijd meer om stil te blijven staan.

Foto Pexels

Wellicht interessant