img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

29-8-2024 10:55

Als ondernemer scheiden: waar moet je aan denken?

29 augustus 2024 - Scheiden is altijd lastig en er komt veel bij kijken. Diverse situaties maken de zaak nog complexer, zoals wanneer er kinderen in het spel zijn. Dit geldt ook als je een eigen onderneming hebt. Wil je in de toekomst nog altijd gaan groeien met je bedrijf of is het beter om je bedrijf te staken en wellicht later een nieuwe onderneming op te zetten? Dit is vaak afhankelijk van de situatie. Heb je de zaak bijvoorbeeld alleen of is het bedrijf van jullie samen? Waar moet je nu aan denken als je als ondernemer gaat scheiden?

gebroken hart

Eerst zorgen voor een goede financiële scheiding

Eigenlijk ga je op meerdere vlakken scheiden. Je blijft niet langer bij elkaar wonen, de financiën worden niet meer gedeeld en dan zijn er ook nog de bedrijfsmiddelen. Als je gaat scheiden en een eigen bedrijf hebt, dan is het belangrijk om ook te zorgen voor een goede financiële scheiding. Maak een gedetailleerd overzicht van alle inkomsten, uitgaven, schulden en eigendommen van het bedrijf. Daarnaast moet je ook denken aan de waarde van het bedrijf. Probeer hier samen goede afspraken over te maken. Is dit moeilijk of eigenlijk niet langer realistisch? Dan is het goed om een advocaat in het geheel te betrekken.

Wat als één van beide partners een bedrijf heeft?

Wanneer het bedrijf van één van beide partners is, dan lijkt het allemaal vrij simpel. Het bedrijf is van hem of haar. Helaas is het in de praktijk niet zo eenvoudig. Juist wanneer de onderneming maar van één van beide is, moet er veel worden verdeeld als het gaat om de bedrijfseigendommen en inkomsten. Zo moet er onderscheid worden gemaakt tussen het bedrijfsvermogen en het privévermogen. Dit wordt nog complexer wanneer er ook alimentatieverplichtingen ontstaan na de echtscheiding. Het inschakelen van een advocaat is zeker aan te raden.

Wat als jullie het bedrijf delen?

Misschien hebben jullie het bedrijf samen opgericht of is het bedrijf door één van jullie opgericht, maar is de ander op een later moment mede-eigenaar geworden. Dit zorgt bij een echtscheiding voor nog meer complexiteit. Er moet dan veel worden overwogen. Zijn jullie in staat om na de echtscheiding nog samen te werken of is het beter als één van jullie het bedrijf alleen voortzet? Het kan ook nog zijn dat het de beste optie is om het bedrijf te verkopen. In dat geval zal de andere partner moeten worden uitgekocht. Een advocaat is vaak noodzakelijk om alles goed te regelen met betrekking tot jullie bedrijf.

Het bedrijf niet laten lijden onder de echtscheiding

 

Eén van de grootste uitdagingen voor ondernemers die gaan scheiden is om het bedrijf gewoon door te laten draaien tijdens de periode rondom de echtscheiding. De scheiding is emotioneel zwaar en brengt de nodige uitdagingen met zich mee. Het is belangrijk om vast te houden aan de groeiambities van je bedrijf, evenals aan de bedrijfsvoering. Dit geldt zeker als het bedrijf van één persoon is en niet van jullie beide. Het vinden van persoonlijke steun of business coaching kan een goede oplossing zijn.   

Foto Pexels

Wellicht interessant