img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

4-10-2024 10:35

4 oktober is (Wereld)dierendag

4 oktober 2024 - Vandaag is het (Wereld)dierendag, een dag dat we onze (huis)dieren extra vertroetelen en verwennen. Dierendag valt jaarlijks op 4 oktober, de dag die gelijk valt met de feestdag van Sint Franciscus van Assisi (1181/1182 - 1226). Hij bekommerde zich om het lot van melaatsen, zwervers en armen, maar ook dat van planten en dieren. In Nederland wordt deze dag vanaf 1930 jaarlijks gevierd.

4 oktober is (Wereld)dierendag

Franciscus van Assisi 

De datum van dierendag gaat terug naar de feestdag van Sint Franciscus van Assisi (4 oktober). Volgens de legendes predikte Van Assisi niet alleen onder mensen maar ook onder dieren en voerde hij vele gesprekken met de leden van het dierenrijk. In verschillende landen in de wereld kunnen gelovigen op 4 oktober met hun dieren in de kerk terecht om hen te laten zegenen. Tegenwoordig is Dierendag al lang niet meer alleen een christelijk feest.

Eerste dierendag 

Ilse Winter uit Brno in Tsjechië schreef in mei 1927 een brief aan Margaret Ford in Londen, waarin ze voorstelde om één dag per jaar speciaal aan de dieren te denken. Ford was voorzitster van de wereldvereniging van de dierenbescherming. Zij vond het een prachtig idee en de beide dames kwamen overeen dat de feestdag, waarop de Katholieke Kerk Franciscus herdenkt, een goede datum voor zo'n dierendag zou zijn.

Tijdens een internationaal congres van verenigingen voor de bescherming van dieren in mei 1929 in Wenen waar R. Spurrier, secretaris van de "National Council for Animal Welfare" de belangrijkste pleiter voor deze dag was, werd 4 oktober uitgeroepen tot Werelddierendag. Dit werd toen al in enkele steden gevierd in Amerika, Engeland, Duitsland, Oostenrijk, Australië en Indië.

De eerste officiële dierendag in Nederland was op 4 oktober 1930. In Nederland werden er op die dag beschouwende artikelen geplaatst in kranten over de verhoudingen tussen mens en dier.

 
Bronnen Wikipedia/Historiek/foto Pixabay

Wellicht interessant