Asselt - 16 mei 2021 - Een idyllisch doorkijkje naar de Sint-Dionysiuskerk, romantisch het 'Rozenkerkje' genoemd, in Asselt in de gemeente Roermond. De kerk ligt op een kerkheuvel in de uiterwaarden van de Maas. Het gebouw is sinds 1970 een rijksmonument en ligt in het Rijksbeschermd gezicht Asselt. De kerk is geliefd bij veel bruidsparen die voor de kerk willen trouwen. Rond 1915 werd het kerkje grondig gerestaureerd onder leiding van de bekende architect Pierre Cuypers.
Het vroeg-Romaanse kerkje lag ooit strategisch langs de Maas, maar raakte daarvan afgesloten door de Maaskanalisatie in de jaren dertig van de twintigste eeuw. Op een wat vooruitgeschoven punt van een zogenaamd middenterras staat hier inmiddels al vele eeuwen een kerkje. Het kerkje lijkt zich boven de omgeving te verheffen op een kunstmatige hoogte die uitsteekt in het winterbed van de Maas. Wellicht stond eerder op deze plaats ook al een gebouw. Over hoe deze situatie tot stand is gekomen, gaan veel verhalen.
De hoogte zou zijn aangelegd voor een Romeins tolhuis. Later zouden de Franken hier een nederzetting hebben gebouwd met daarbij een kapel. Ook werden vermoedens uitgesproken over een vesting die door de Noormannen zou zijn aangelegd.
Het fraaie kerkje heeft een kern uit de 11e eeuw en zou zijn gebouwd op de resten van een oude Frankische burcht die in 881 veroverd werd door de Noormannen. Wel zijn hier en daar nog sporen van Romeins bouwmateriaal te vinden.
Vooral bij hoog water was de situatie ernstig. Volgens sommige bronnen stortte de westtoren in 1515 in door een overstroming. Andere bronnen houden het op 1554. Omdat nieuwbouw op dezelfde plek niet mogelijk was, werd daarna aan de oostzijde een nieuwe toren gebouwd van baksteen, wat tot op de dag van vandaag een scherp contrast oplevert met het erachter gelegen schip en koor. Dit leverde een unieke situatie op, want nu werd ook het koor verplaatst naar het westen en de toren stond in het oosten. De oriëntatie van dergelijke kerken is normaal precies andersom.
In de 17e en 18e eeuw vormde de regelmatig buiten zijn oevers tredende Maas voor grote problemen. Om het kerkje te beschermen tegen overstromingen was de hoogte waarop de kerk stond in de loop der tijd steeds verder voorzien van bakstenen keermuren. Maar het mocht niet echt baten.
Ondanks dat het kerkje in slechte staat verkeerde, waren er mensen die het kerkje op waarde wisten te schatten. Rond 1915 werd het kerkje grondig gerestaureerd onder leiding van de bekende, uit Roermond afkomstige, architect Pierre Cuypers (1827-1921).
In onze rubriek 'In de lens' zetten we elke zondag een ander plekje in onze regio 'in the picture', aangevuld met een stukje (achtergrond)informatie.
Bron Dodenakkers.nl/Foto Leon van Lier
160521/HvL