img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

1-7-2020 11:00

Ron - De bezige honingbij in Het Leudal

Roggel - 1 juli 2020 - In mijn eerste column wil ik jullie graag wat meer vertellen over de honingbij. Jullie weten inmiddels dat ik een fervent en enthousiast imker ben (ik ben aangesloten bij imkervereniging Imker Roer en Leudal die onderdeel is van de NBV). Mijn bijenkasten staan in de buurt van St. Elisabeth en elke keer als ik er ben, word ik helemaal gelukkig van al die werkbijen die zo ijverig hun werk doen.

Ze halen bijvoorbeeld nectar uit bloemen, dit goedje zetten de bijen op vernuftige wijze d.m.v. enzymen om tot honing, ze halen stuifmeel naar de bijenkast. Dit verslepen de bijen in hun stuifmeelkorfje die achter aan de pootjes zitten. Je ziet het gewoon zitten wanneer ze rustig de kast in vliegen. Dit stuifmeel kan veel verschillende kleuren hebben zoals wit, geel, oranje, zwart, rood en zelfs paars!

Elke bloemensoort heeft zo haar eigen kleur stuifmeel, papaversoorten hebben zwart stuifmeel en onze al om bekende asperges hebben bijvoorbeeld feloranje stuifmeel. Zo kan de imker zien van welke plant de bij afkomstig is. Er zijn ook bijen waar je niets aan ziet, dat kan ook.

Dan lijkt het voor ons alsof ze niets hebben. Er zijn ook bijen die halen water. Door dit water te verstuiven, koelen ze de bijenkast. Ja, bijen weten alles over airco. De mens is niet de uitvinder daarvan. Insecten als bijen en mieren kennen al veel langer het fenomeen airco. Ze hebben daar ongetwijfeld een andere naam voor.

Over praten gesproken. Er komen ook bijen de kast binnen met informatie over waar nieuwe bloemen staan om te “plunderen”. Ze vertellen dit, in de bijenkast, tegen andere bijen. Goed, he?!

Wisten jullie dat een bij tot wel 3 kilometer van huis gaat om haar goede werk te verrichten? Dat betekent dus dat als je in Nunhem, Haelen, Heythuysen of Roggel woont, de kans groot is dat mijn bijen jouw tuin bezoeken.

Die dames dragen op de terugweg overigens behoorlijk wat last mee. Nu praat ik over verhoudingen. Maar wanneer je kijkt hoe zwaar zo’n stuifmeelkorfje is ten opzichte van het gewicht van de bij, dan zou een werkster zo’n 25 tot 30 kg last meedragen. Zie je ons al een wandeling maken van 3 km met zak cement in de handen? En dat niet een keer! Nee meerdere keren per dag. Nou, ik niet!

De bij komt veel in het nieuws de laatste tijd, het zou slecht gaan met de bij. Dat klopt, maar dat geldt niet voor alle bijen. Het gaat slecht met de solitaire bij, niet met de honingbij. Maar daarover meer in mijn volgende column.

Graag tot dan! Ron 

Wil je wat meer informatie? Neem dan ook eens een kijkje op de websites roer-en-leudal.bijenhouders.nl en www.groenhartleudal.nl

Honingbij (stockfoto)
 

Wellicht interessant