img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

21-9-2024 15:26

Ron - Haar of geen haar

Heythuysen - 21 september 2024 - Aan de overkant van de straat, op de parkeerplaats, zie ik de auto stoppen van mijn schoonzoon en dochter. Na een minuutje hoor ik een gil in de bijkeuken. Ik herken die gil direct als de beruchte gil van dochterlief, die betekent: "Help, ik zie een harig groot beest met acht poten, met veel te veel ogen en haren op zijn lijf." Ook komt het voor dat ze naast dat striemende geluid ook nog stokstijf staat te 'wijzen' met haar wijsvinger richting het 'monster'.

Column Ron Van Pol

Wij haasten ons al enkele jaren minder snel richting die “sirene”. Want het handelt zich in negenennegentig van de honderd gevallen om een monster dat niet groter is dan een millimeter of 15 (soms 18), een lopende Eratigena atrica (gewone huisspin) en volledig ‘Harmloos' dus.

Je moet de angst natuurlijk wel erkennen. Ingrijpen dus; het huisspinnetje oppakken en buiten in de tuin zetten is dan de meest voor de hand liggende oplossing. 

Maar waarom zien we in september juist de meeste 'haarlingen'?

Voor de duidelijkheid, de spinnen zitten het hele jaar al in jouw woning. De meest voorkomende spinnen zijn rond deze tijd op hun grootst. Net als onze kruisspin. De vrouwtjes zijn nu kogelrond, opgezwollen door alle eitjes. Zoals gezegd; ze zitten het hele jaar in het huis en een gezegde is: “Wanneer ik ze niet zie, dan zitten ze er ook niet!” Dat er nu veel meer huisspinnen zijn, komt hoogstwaarschijnlijk toch door de opwarming. Ze beginnen het kouder te krijgen. Dus? Ze zoeken nu beschutte plekjes om eitjes te droppen. Daarnaast rennen de hitsige mannetjes nu achter alle vrouwtjes aan om hen weer te bevruchten. Waar zijn de meeste vrouwtjes nu? Dubbelop in het pretpark der lichte zeden.

In Nederland komen een dikke 600 soorten spinnen voor. Alle Nederlandse spinnen zijn volkomen ongevaarlijk. Hiervan halen zo'n drie of vier soorten het in hun spinnenkopje om ons te bijten. Die beet is voor ons volkomen onschadelijk. Zij lopen met een gekreukeld gebit rond en denken “hmm, niet zo handig om in die lederhuid te happen”. Ja, ook spinnen leren van hun fouten!

Hoe komt het dat er net als dochterlief miljoenen mensen bang zijn voor die harige rakkers?

Ze doen absoluut niets. Sterker nog, onze huidgeur is voor een doorsnee spin walgelijk. Spinnen reageren trouwens op trillingen. Alles heeft te maken met psychologie. Veel mensen denken dat spinnen giftig zijn. Ook zijn we geïndoctrineerd door horrorfilms met de naam Tarantula en later Arachnophobia. Films waarin echt alles misgaat en de mensheid zowat compleet wordt weggevaagd door gigantisch spinnen. Films gebaseerd op een grote leugen. Wereldwijd is er geen spin die dit maar in zijn hoofd haalt, of aan een dergelijk formaat voldoet. Het is een hersenkronkel van Hollywood.

Enfin, de meeste mensen denken dat spinnen giftig zijn en dat zorgt voor angst. Ze zijn geruisloos en snel, het schrikeffect neemt toe, dit geldt ook voor bijvoorbeeld angst voor muizen. Ik denk wanneer je mensen met een spinnenfobie meer uitleg zou geven over de spin, er minder angst gekweekt wordt. Wij zijn meerdere keren naar de Oliemeulen in Tilburg geweest. Een dierenpark met een geweldige opzet en “Aha erlebnis”. Hier heeft onze dochter “kriebeltje” op haar handje gevoeld. Toen was er geen “sirene” te horen. Maar wel: “Oh, wat is ze lief”, “wat een schatje”. Nog net niet de vraag: "Mogen wij ook een Tarantula?" Ja, dan zit je te kijken. Groot! Haren! Enorme kaken! Heel veel ogen! Geen angst! Misschien een therapie voor de “angsthaasjes”. Ze zijn allemaal nuttig voor ons en onschuldig, net als kriebeltje. Ze vangen veel vervelende insecten en ruimen vaak ook elkaar op.

Wil je er toch vanaf in huis?

Glaasje erover, papiertje eronder door schuiven. Loop zo ver als je kunt in de tuin en laat ze daar vrij. Wijs dan ook driftig met je vinger en zeg dan: “Nu buiten blijven, hè!” Gebruik de stofzuiger liever niet. Hier kunnen ze vaak ook weer gewoon uit komen kruipen. Laat de natuur haar gang gaan.

De beste remedie om van spinnen af te komen is: houd je huis schoon, zonder schuilplekken voor spinnen, dus geen rommelige hoekjes of kieren. Buiten houden doe je ze niet. Je kunt het verblijf wel onaangenamer maken!

Voor de liefhebbers

De grootste voorkomende spin in Nederland (inheems):

De grote huisspin Tegenaria parietina; mannetje kan tot 7 cm groot worden (van poot tot pooteinde); vrouwtje kan 4 jaar oud worden terwijl het mannetje na het volwassen worden nog één jaar leeft. Daar ze oorspronkelijk alleen in grotten voorkwamen, leven ze nu meestal in kelders en garages. Temperatuur en vochtigheid zijn hier vergelijkbaar met klimaat grot. Het zijn webbouwers en smullen van alles wat erin kruipt of vliegt.

De kleinste spin in Nederland (inheems):

Getijgerde lijmspuiter Scytodes thoracica; 3 tot 5 mm. Deze rakkers maken geen web en kruipen vaak over muren rond. Hier besluipen ze hun prooi zoals vliegjes, muggen etc. Ze spuiten heel slim in een zigzagbeweging gif en een kleverige zijde over de prooi. Dit goedje werkt als een soort krimpfolie. Wanneer het droogt, krimpt het waardoor het slachtoffer tegen het oppervlak wordt vastgedrukt. Smakelijk eten.

Ik ga weer spinnen over een volgende column. Tot een volgende keer. Ron

Ron Van Pol, voorzitter van Groen Hart Leudal, heeft sinds juni 2020 zijn eigen column bij DeltaLimburg.nl. 

Wellicht interessant