img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

25-9-2023 16:43

Ron - Indian Summer

Roggel - 25 september 2023 - Voor het schrijven van mijn columns beroep ik mij vaak op een gebeurtenis die ik heb meegemaakt tijdens een wandeling. Vaak probeer ik dat te doen met een vleugje humor, een knipoog en een snufje wetenswaardigheid. Deze column wil ik graag opdragen aan iets wat nog komen gaat. Zoals velen van jullie inmiddels weten verzorg ik, samen met mijn vaste medegids (Noud), elke laatste donderdag van de maand met heel veel plezier een wandeling door “ons” mooie en unieke Leudal. 

Zo ook donderdag 28 september. De wandeling start om 10.00 van het Bezoekerscentrum Leudal. De wandeling draagt de titel Indian Summer.

Over de verdere inhoud laat ik niets los. Ben je nieuwsgierig gewordent en wil je er toch meer van weten, dan ben je van harte uitgenodigd om mee te lopen. Stuur dan wel even een mail naar info@groenhartleudal.nl of geef een belletje tijdens de openingstijden van het bezoekerscentrum.

Waar komt de naam Indian Summer nu vandaan?

Goede vraag. Daar wil ik een sluier over oplichten. In Noord-Europa zijn hiervoor veel benamingen te vinden. Denk maar aan oudewijvenzomer, Witwensommer, Altweibersommer en nog heel veel meer. Ook in de Mythologie van de Germanen en Scandinavische volkeren zijn er al benamingen voor te vinden. In veel gevallen gaat het om de kleur rood, van de bladeren. Indian is afkomstig van Indianen en dat waren de “roodhuiden”.  Vergeef me de naam. Destijds toen ik nog veel jonger was, was deze naam niet “verkeerd”. Nu bedoelen we een inheemse bevolking uit Noord-Amerika. Destijds hebben wij hen behoorlijk het vuur aan de schenen gelegd en ze met kralen en spiegeltjes omgekocht. Ook waren ze binnen een mum van tijd volledig aan de drank. Ja, wij wisten wel hoe wij ze moesten omkopen. Die prachtige verhalen over cowboys en Indianen en de meeslepende films van Winnetoe en Old Shatterhand zijn geschiedkundige kronkels en berusten niet op ware gebeurtenissen. De blanken (Europeanen) hebben ervoor gezorgd dat zij zich bijna volledig onder dwang, dan wel vrijwillig, hebben laten opsluiten in reservaten.

Weet je trouwens waar de naam Indiaan vandaan komt? Zo’n kleine 500 jaar geleden hebben “wij” (de Europeanen) de stoute zeemansschoenen aangetrokken en zijn veroveraartje gaan spelen, met alle gevolgen van dien. Hele continenten met hun oorspronkelijke bewoners hebben we met “list en bedrog” onderworpen aan onze wil. De ene groep ontdekkingsreizigers of handelaren, zoals wij ze misschien liever noemen, trokken naar het oosten. De anderen dachten dat ze via de west sneller konden varen naar India en omgeving. Alleen lag er een heel continent in de weg van deze onwetenden. Toen ze in contact kwamen met de inwoners werden zij Indianen genoemd. Juist, vernoemd naar de inwoners van India. Trouwens als je een doorsnee Nederlander vraagt of Christoffel Columbus Amerika heeft ontdekt zullen er velen ja knikken. Die stakker is nooit met een voet op het vaste land van Amerika geweest. Verder dan een eiland in de Bahama’s is hij nooit geweest (met een roeiboot vanaf zijn “Santa Maria”). Voor diegenen die met Aardrijkskunde opgelet hebben; dit is een groep eilanden ter hoogte van de staat Florida (VS) en het eiland Cuba. Het land Columbia is naar onze vrolijke ontdekkingsreiziger vernoemd. Of hij de eerste ontdekkingsreiziger is geweest vanuit Europa, daar wordt nu echt aan getwijfeld. 150 Jaar eerder zijn er scheepslui aan land geweest. Zij waren afkomstig uit Genua (Italië). De zeereis staat uitvoerig beschreven in een eeuwenoud document stammende uit 1345. Het werd geschreven door een Milanese monnik Galvano Fiamma. 

Die Indian Summer waarover ik het wil hebben, is komen overwaaien uit die eerdergenoemde streek. Bij de oorspronkelijke inwoners van Amerika was dit een bepaalde periode van het jaar. Zo tussen pak hem beet eind september en half oktober, over deze periode gaat het. De Nazomer. De term Indian Summer is een periode midden in de herfst van warm en vrij zonnig weer en wordt voorafgegaan door vorst. Bij ons komt die vorst dan niet zo snel voor. Sorry Majesteit, u wordt hiermee niet bedoeld. De Indianen maakten dankbaar gebruik van deze periode. Het wild loopt in deze periode dan ook nog lekker te grazen, zich nietsvermoedend vol te stouwen om de strenge winterperiode goed door te kunnen komen. De vorst zorgt ervoor dat er in de ochtend vaak een laag mist over de jachtvelden aanwezig is. De Indianen maakten hier dankbaar gebruik van om met hun speren en pijl en boog hun prooien van dichtbij te kunnen benaderen. Ook zij hadden een wintervoorraad nodig. Zij konden niet bij een plaatselijke Mc Donalds of Burger King langs gaan om te smullen van “vers” food.

Om terug te komen op de wandeling. Onze wandeling wordt altijd gehouden in dezelfde periode als eerder omschreven. Wat mij is opgevallen is dat een aantal jaar geleden de bladeren aan de bomen aan het verkleuren waren. De oranje en rode bladeren zaten aan de bomen of lagen als een prachtige deken op de grond gespreid.

De laatste drie jaar zijn de bomen groen. Is er een verandering in de natuur gaande, wie zal het zeggen! Wat wij nu wel weer ervaren is dat we weer een periode ingaan van weinig neerslag en hogere temperaturen…….

Wie weet tot donderdag de 28e september, aanvang 10.00 uur. Lees anders ook even het agendabericht op DeltaLimburg.nl, hierin staat alle informatie over deze bijzondere wandeling.

Ron

Ron Van Pol, voorzitter van Groen Hart Leudal, heeft sinds juni 2020 zijn eigen column bij DeltaLimburg.nl. 

foto Ron Van Pol
250923/HvL

 

Wellicht interessant