img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

7-3-2022 13:10

Ron - Van snippers tot druppels

Roggel - 7 maart 2022 - Het was afgelopen weekend geweldig wandelweer en dat vonden blijkbaar velen met mij. De parkeerplaatsen van Staatsbosbeheer in het Leudalse stonden afgeladen vol. In de fietsenstallingen was haast geen vrije plek meer te vinden. Op de vele terrassen was het zoeken naar een tafel of vrije zitplaats. Laat staan om met een gezin plaats te kunnen nemen iets te nuttigen. 

Je zag ook menigeen met de neus richting zon zitten met een knoopje extra los van de kleding, om zo nog wat meer van de warme zonnestralen op de huid op te vangen. Ja, voor de aanmaak van allerlei nuttige stofjes in het lichaam is dit altijd goed, echter wel belangrijk om ook je huid goed te beschermen met een zonnebrandcrème.

Natuurlijk is dit mooi om te zien en hoe meer bezoekers van de natuur genieten hoe meer bewustwording er zal ontstaan. Naast de vraag of het goed is voor de natuur om massaal door het Leudal rond te “pateren”, erger ik me wel groen en geel aan het afval dat door sommige bezoekers wordt achter gelaten.
 
Het is lente, dat hebben wij gemerkt. In de nacht wat lichte vorst. Dit betekent vaak een klare lucht overdag. Resultaat: een dag volop zon. Dit weer heeft zeker invloed op de fauna. De lente is begonnen. Er worden nu koppeltjes gevormd door het wild. Zij gaan zorgen voor “jong grut”. Door het intensief gebruik van de wandelpaden én het zich begeven naast deze opengestelde paden, wordt de natuur behoorlijk verstoord. Wij lopen niet alleen over de paden, nee onze viervoeters moeten los kunnen lopen. Zij verstoren hiermee indirect behoorlijk het voornemen op het “paren”. Of het nu zoogdieren of vogels zijn, het heeft een nadelige invloed. Misschien is het een idee om hier rekening mee te houden, wanneer je weer eens lekker over de paden struint en de musketonhaak of karabijnhaak van de halsband van de viervoeter los wilt koppelen.

Een ander dingetje blijft het afval. Wanneer je rond loopt over de paden, moet je eens letten op de blikjes, folie van koekjes en snoep, de tissues om de neus te snuiten, pakjes waarin jus d'orange of appelsap heeft ingezeten, maar ook de rietjes waaraan onze “kleinsten” hebben zitten lurken om het goedje uit de verpakking te halen. Naast de vele bankjes tref je mandarijn-, sinaasappel- en/of bananenschillen tussen al het mooie groen aan.

Waarom neem je een volle tas mee de natuur in? De rugzak weegt meestal ook meer dan een kilootje of vier, vijf. Deze wordt lichter, naarmate men iets nuttigt en de lege verpakkingen in de natuur gedropt worden, in plaats van weer mee naar huis te nemen en het via de gebruikelijke weg af te voeren. Je kan afval meestal ook kwijt in speciale afvalbakken die rond een parkeerplaats staan. Oké, deze zijn wellicht nu extra snel vol door het intensieve bezoek van wandelaars, maar gezond verstand spreekt dan voor zich.

Nu ik mijn hartje heb gelucht over ons gedrag kom ik eindelijk aan, daar waar ik eigenlijk over wilde berichten.

Dinsdag 22 maart is de 14e Nationale Wereld Water dag. Op deze dag worden schone rivieren en schone oceanen extra onder de aandacht gebracht. Het is goed dat we allemaal met onze neus op de feiten gedrukt worden. De plastic soep die wij met ons allen veroorzaken, baart elk normaal denkend mens zorgen. Vissterfte, koralen die afsterven, microplastics die wij uiteindelijk weer binnen krijgen door het eten van vis en noem zo maar op. Wanneer je erover gaat lezen, lopen de rillingen je over de rug.

De Macro Fauna Werkgroep Midden Limburg doet samen met Stichting Groen Hart Leudal mee aan deze dag. Tijdens deze Nationale Wereld Water dag kan men van 10.00 tot 14.00 uur deelnemen aan deze activiteit bij het Bezoekerscentrum Leudal (Roggelseweg 58 te Haelen).

Wat kun je verwachten? Met een net mag je kleine kriebelbeestjes vangen. Aan de hand van zoekkaarten en loepen kun je proberen te achterhalen wat je gevangen hebt. De aanwezigheid van sommige van hen vertelt ons of het water schoon is, of niet!

Mocht je nog meer willen zien, in de Panoramazaal kun je met microscopen kijken naar de gevangen beestjes. Maar er is meer! Samen met de Riool Water Zuivering Installatie (RWZI) te Roermond willen wij laten zien wat er allemaal gedaan wordt om onze rivieren en oceaanen schoon te houden. De kwaliteit van grondwater, rioolwater, water in rivieren en oceanen bepalen uiteindelijk de gezondheid van ons allemaal!

Hopelijk heb ik jullie aandacht gewekt en mag ik jullie van harte welkom heten om deel te nemen aan deze leerzame dag!

Ron

Wellicht interessant