Roggel - 1 mei 2021 - Alle “sterlocaties” binnen het Leudal heb ik inmiddels met veel enthousiasme met jullie gedeeld. Hopelijk hebben jullie hier net zo van genoten als ik. Er zijn binnen het Leudal, met al haar kernen, nog veel meer mooie én bijzondere plekken te vinden. We lopen vanaf het Landgoed terug richting het vennencomplex op de heide. Links en rechts zien we op de prunussen de bloesem al verschijnen. Andere vroegbloeiers zoals narcissen, dove netel en rolklaver staan al fier te stralen.
Op mijn pad kom ik enkele wandelaars tegen en weet je wat mij opvalt?
De zinnen “lekker weertje hé?”, “ja, nu kunnen we er weer tegen aan”, “even wat energie oppakken”, “werd tijd!”, “ik voel me moe”, “de vogels beginnen te fluiten” hoor ik alom. Allemaal van die oneliners. We hebben allemaal wel eens zo'n zinnetje uitgesproken of gehoord!
Het is weer voorjaar, lente! Heerlijk, jonge dieren als lammetjes, bloemen, bijtjes, vogels die nesten zijn aan het bouwen, hier en daar al een citroentje dat op zoek is naar een partner, het ontspringen van de natuur met al haar geuren en kleuren, vul zelf maar aan.
Maar waar komt dat woord “Lente” vandaan? Het woord “lente” is een oude afleiding van het woord lang en dat heeft weer betrekking op het lengen van de dagen.
Let op: Ook leuk om te vermelden is dat het woord lente verwant is aan het Duitse “Lenz” én aan het Engelse woord “lent”. Allen hebben dezelfde betekenis, de veertig dagen durende vastentijd vóór Pasen.
Een paar geleerden met een godsdienstige achtergrond hebben daar afspraken over gemaakt. Nou, ik niet.
Ik houd me bij het astronomisch begin van de lente, wanneer de dag en de nacht even lang zijn. Met een mooi woord is dat de lentenachtevening of anders gezegd; de zon gaat door het lentepunt heen. Dit treedt op zo rond 20 maart. Voor de duidelijkheid, dit geldt alleen op het noordelijk halfrond. Op het zuidelijke gedeelte is dat voor mijn gevoel het begin van de herfst. Het zal vast en zeker het tegenovergestelde zijn, maar dit terzijde.
Tijdens de lente worden de dagen steeds langer. Het seizoen eindigt met de zomerzonnewende (rond 21 juni). Dit mooie woord zonnewende komt af van het latijn, van het woord solstitium dat zonnestilstand betekent. Vanaf de aarde gezien heeft de zon haar meest noordelijke positie bereikt. De zon staat dan recht boven de kreeftskeerkring en staat dan eigenlijk op haar hoogste punt in het sterrenbeeld Kreeft.
Nu zal de oplettende lezer onder ons zeggen ho, dit klopt niet. Dat is ook zo. Nu is dat in het sterrenbeeld Stier. Dit komt doordat de aarde last heeft van precessie: een tollende beweging van de aarde waardoor er een verschuiving is ontstaan. En ja destijds, toen men de naam Kreeftkeerkring bedacht, klopte dit. Alleen kunnen we deze nu niet Stierkeerkring gaan noemen. Het wordt namelijk een hele opgave om in alle boeken die naam te gaan veranderen. Ze hebben daarom besloten deze naam maar te blijven gebruiken.
Wat je je ook kunt afvragen is; zijn voorjaar en lente dan gelijk? Ik denk het niet! Het groeiseizoen wordt bepaald door de mate van de winter. Deze heeft een duidelijke uitwerking op het groeiseizoen. Wanneer de hoeveelheid warmte toeneemt, zal dit invloed hebben op de bladontplooiing of bloei van planten en bomen.
Sinds de eind jaren tachtig begin negentig van de vorige eeuw is dat aanmerkelijk vervroegd. De hoeveelheid warmte nam vanaf dat moment in februari flink toe. Deze warmtesom is maatgevend voor de ontwikkeling in de natuur en daarom spreken we van een voorjaar.
Geniet van het voorjaar! Ron