img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

4-11-2021 10:27

Ron - Geocaching en Happy Stones

Roggel - 4 november 2021 - In 2004 ben ik begonnen met geocaching. Destijds was dit een heel onbekende vorm van wandelen. Het kwam overwaaien vanuit Zweden. De roots van het geocachen liggen bij het Amerikaanse leger. Nu, bijna 17 jaar later, is het wereldwijd een geweldige vorm van beweging, beleving, denkwerk, lachen, gieren en brullen. Ontspanning wil ik het niet noemen. Uit ervaring weet ik te melden dat het soms frustrerend en confronterend is! “Huh”, hoor ik je denken. 

Nee joh, dat laatste moet je niet letterlijk nemen. Hoe dan? Ik zal het proberen om het uit te leggen.

Geocaching is niets meer dan “schatzoeken”, maar dan met een GPS.  Iemand verstopt een “schat”. Aan de hand van verkregen coördinaten, aanwijzingen, hints en gezond verstand ga je op stap, op zoek naar wat verstopt is.

Wat heb je nodig? Op de site geocaching.com of geocaching.nl maak je aan de hand van een “Nickname” (een bijnaam) een account aan. Verder heb je nodig een GPS met een goede topografische kaart, stevige wandelschoenen, goede moed én doorzettingsvermogen! Op de netgenoemde websites zoek je naar een wandeling (de cache), die je zou willen lopen. Tip; lees eerst aandachtig de tekst door, voordat je begint te “rennen”!

Je hebt een aantal vormen van schatzoeken. Enkele voorbeelden zijn; de traditional Cache, de multi-Cache en de mystery Cache. Voor ieder wat wils. De caches kun je uitzoeken in verschillende moeilijkheidsgraad, oplopend van één tot vijf sterren. Dit terzijde, anders gaan we er te diep op in. Hoe kom ik hier ook weer op? Oh ja, die ontspanning en confrontatie.

Dat is een goeie. Vooropgesteld, de maker van de wandeling heeft altijd gelijk. De methodes van verstoppen zijn soms geniaal. Een gat in de grond, een kistje er in, een plank er op, wat bladeren er over heen en weg is de schat! Nou, dan kun je van een koude kermis thuis komen! De “leggers”, dat zijn in de regel ook “geocachers” en hebben hier en daar al wat ervaring opgedaan. Ze begrijpen de manier van verstoppen, het geven van hints (de aanwijzingen om verder te komen) en de originaliteit van het verstoppen. Wanneer je dan aan een Cache bezig bent en je kan “het” niet vinden, dan kun je behoorlijk de “pee” in hebben. Dan is het ineens geen ontspanning meer. Je komt jezelf dan tegen in de zin van; ben ik een doorzetter? Zoek je uren op een plek bij een paal, boom, muur, bruggetje of haal je de schouders op en loopt vrolijk terug?

Zelf hoor ik bij die eerste categorie. Ik zal hem vinden, al moet ik de dag erna terugkomen en opnieuw aanvallen!

Terug naar de Geo-Cache zelf. Elke Cache heeft zijn eigen GC-code, dit is een wereldwijde unieke code. Elke Cache kun je, wanneer je het einddoel, de schat, gevonden hebt, “loggen”. Loggen houdt in: In de stage zit een boekje waarin je jouw Nickname, de datum en tijd noteert.  Soms is er nog ruimte in het logboekje om een leuke anekdote voor de maker achter te laten. Je bergt de schat hierna op, zoals je deze gevonden hebt of je verstopt deze nog beter!

Natuurlijk niet op een andere plaats, want de plaats is uniek, maar meer in de zin van camoufleren. Naderhand vul je op de website, via de unieke GC-code, jouw log in. Heb je hem gevonden of niet? Automatisch worden daarna al jouw bevindingen opgeslagen en kun je deze op een later tijdstip altijd terugvinden.

Ben je geïnteresseerd geraakt? Kijk dan eens op Geocaching.com of Geocaching.nl. Ik beloof het je! Voor gezinnen met kinderen is dit een geweldig leuke bezigheid. Dat is iets anders dan laptop, telefoon, gameconsole, pc of andere “duimdraai-apparatuur”. Iedereen komt van de bank af en beweegt meer dan je denkt. Een Win/Win situatie zou ik zeggen.
 
De laatste tijd is mij, tijdens mijn wandelingen, iets leuks opgevallen. Hier en daar liggen wat stenen verspreid. Natuurlijk zul je denken die liggen toch overal! Dat snap ik, maar ik heb het over een aantal in het oog springende exemplaren. Deze stenen zijn mooi beschilderd, soms echt ware kunstwerken. Een nieuwe rage? Op de achterzijde staat; de naam van de kei, een nummer en de initialen van de maker.

Het zijn “Happy-Stones”.

Potverdrie, weer een reden om er op uit te trekken en de grond af te speuren naar steentjes! Doordat je nu nog gerichter aan het zoeken bent, zie je op de leukste plekken kevers, bloemen, paddenstoelen etc., waar je normaal zo voorbij zou zijn gewandeld. 
 
Wat is het idee achter deze stenen?

Eigenlijk “kei”simpel. “Het maken van een glimlach op ieders gezicht”. Vind je er een? Hup, daar is de smile. Een klein geluksmomentje en dat sluit mooi aan bij hetgene wat ik verteld heb over ontspanning, frustratie en confrontatie.

De oorsprong van de “steentjes leggen” komt volgens zeggen ook uit Amerika. Ene Megan Murphy kwam in 2005 op het briljante idee een ander op een hele simpele manier uit de realiteit te trekken. Hoe mooi is het wanneer je een iemand, door het vinden van zo’n steentje, een geluksmoment geeft en deze persoon een heel ander gevoel krijgt, waardoor de dag compleet kan veranderen. Top toch?!
 
Tot slot.

Eigenlijk weet je nooit wat je mee gaat maken tijdens een wandeling door de natuur. Het maakt niet uit met welk doel of reden je een wandeling maakt. In welk jaargetijde en op welk tijdstip van de dag of misschien zelfs nacht. Elk seizoen en tijdstip heeft zijn eigen charme!  
 
Eén ding geef ik jullie mee, geniet! Ron
 

Foto Ron Van Pol
041121/HvL

Wellicht interessant